About
Playlists
Sign up
1

1. Dėmesio fokusavimas

Join
OverviewBadges

1. Dėmesio fokusavimas

Join

Content

Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame kiekvienas žmogus turi be galo daug užduočių, o aplink supa milžiniškos galimybės, yra labai svarbu gebėti kurti tinkamus santykius. Tiek su savim, tiek su kitais. Tam svarbu gebėti valdyti laiką ir sistemingai fokusuoti savo dėmesį. Nuo to priklauso kiekvieno žmogaus sėkmė, efektyvumas ir emocinė sveikata.

Šioje veikloje patirsime kaip veikia vienas iš populiariausių laiko valdymo metodų - Dwighto Eisenhowerio. Tam pasitelksime savo asmeninę situaciją ir mėginsime į ją pažvelgti plačiau pritaikant šį metodą.

Tam naudokite trumpą informacinį filmuką, kurį galite rasti šioje veikloje nurodytoje papildomoje medžiagoje.

Pakviesti dalyvius surašyti visas savo užduotis, paskirstant jas po atitinkamas Eisenhowerio metodo kvadrato dalis. Tuomet paprašyti padiskutuoti apie tai, kaip vienokios ar kitokios užduotys atsidūrė viename ar kitame užduočių kvadrate ir kokias išvadas dalyviai pasidarė apie savo gyvenimo būdą ir prioritetus.

Pasmalsavimui galite pasižiūrėti kiek ilgesnį filmuką apie psichologinius patarimus kaip išlikti sistemingai koncentruotiems/oms atliekant prioritetizuotas veiklas ar tam tikras užduotis.

Įsivertinimui ir savirefleksijai nepamirškite atsakant į klausimus atsiimti skaitmeninį ženkliuką :)

Get activity badge

1. Dėmesio fokusavimas Get this badge

Šis ženkliukas patvirtina, kad susipažinau su Dwighto Eisenhowerio metodu bei jo taikymo galimybėmis.
You have to finish 3 tasks to get the badge
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Pasiimkite popieriaus lapą (ar naudokitės savo notebook’u kompiuteryje ar telefone. Nusibraižykite kvadratą.)
Pirmoji skiltis kvadrate.

Svarbu ir skubu (padaryti iš karto).
Šiai skilčiai priskiriamos visos svarbios užduotys, kurias reikėjo padaryti seniai, tačiau jos vis buvo atidėliojamos. Pasiruošti egzaminams likus dienai iki jų, pasirūpinti mokesčiais, kuriems sumokėti paskutinioji diena yra rytojus, parašyti straipsnį, kuris turi būti išspausdintas jau kitą dieną. Kiekvienas iš mūsų lengvai galėtų sukurti tokių darbų sąrašą. Visiems gerai pažįstamas jausmas, kai „dega“ nepadaryti darbai ir tenka maksimaliai mobilizuoti visus vidinius ir išorinius resursus, siekiant juos kuo greičiau atlikti. Šioje užduotyje kviečiame pagalvoti, kas pas jus atitinka šią kategoriją.

Pasidalinkite.

Task no.2
Evidence verified by: one activity organiser
Antras skiltis kvadrate.

Nesvarbu, bet skubu (deleguoti).
Į šią skiltį įrašomos užduotys, kurios savotiškai prieš mūsų valią atima laiką. Pavyzdžiui, jums skambina draugas, norėdamas kuo skubiau pasidalyti naujiena, kuri tiesiogiai su jumis nesusijusi, tačiau telefone jau trys praleisti skambučiai, reiškia – tai skubu. Arba, kitas atvejis, – jūs ramiai dirbate, ir staiga jus kviečia į susirinkimą, kuriame aptariamos su jūsų darbu tiesiogiai nesusijusios temos. Tai skubu, tačiau neturi reikšmės jūsų tiesioginiams tikslams. Šios skilties užduotis visuomet verta kritiškai peržvelgti ir įvertinti, ar jas tikrai būtina įgyvendinti, o prireikus, tai padaryti efektyviausiai ir panaudojant mažiausiai resursų.

Pasidalinkite.
Task no.3
Evidence verified by: one activity organiser
Svarbu, bet neskubu (paplanuoti, kada bus atliekama).
Trečiasis kvadratas – tai svarbūs darbai, bet neskubūs. Dalis tokių užduočių panaši į pirmojo kvadrato, tačiau turima daugiau laiko resursų. Kita dalis užduočių yra susijusi su strateginiu planavimu, ateities vizijomis ir idėjomis, taip pat įsivertinimo procesais, kuriems taip pat svarbu skirti pakankamai laiko.

Pasidalinkite.
Task no.4
Evidence verified by: one activity organiser
Ketvirta skiltis kvadrate.

Nesvarbu ir neskubu (padaryti vėliau).
Tai pati mylimiausia kiekvieno žmogaus kvadrato dalis, susijusi su tuo, ką vadiname laiko švaistymu – internetas, nuotraukų paviešinimas, pokalbiai telefonu, dalijantis naujienomis su draugais, serialų peržiūros, scroll’inimai ir t. t.

Pasidalinkite.

Skills

ESCO
#develop energy saving concepts
ESCO
#prioritise tasks
ESCO
#planuoti laiką
Career and job readiness
Added to playlist (1)
Time to complete: 30 minutes
Share:

Organisers

New Dimension in Career Guidance

Used in playlists

Laiko ir energijos valdymas
New Dimension in Career Guidance
Created on Vilnius City of Learning
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists